Paddenstoelen excursie Kaapse bossen

Vanuit Natuurmonumenten wordt een excursie georganiseerd waarbij we op zoek gaan naar paddenstoelen in de Kaapse bossen bij Doorn. De afgelopen weken is het relatief droog geweest, dus het is maar even afwachten hoeveel paddenstoelen we daadwerkelijk gaan vinden.

De excursie is van 10 tot ongeveer 12 uur en start bij de Groene entree. In totaal zijn er zo’n 25 deelnemers en we worden over twee groepen verdeeld. Na een paar meter lopen zien we de eerste exemplaren al: de aardappelbovist. Die komen we tijdens deze excursie in ruime mate tegen.

De dame van Natuurmonumenten vertelt ons allerlei interessante weetjes over paddenstoelen en leuke anekdotes hoe de paddenstoelen in vroegere tijden aan hun naam kwamen. Zo leren we onder andere de link tussen de tonderzwam en de tondeldoos.

Kaapse bossen

De tonderzwam werd in vroegere tijden namelijk gebruikt als aanmaakzwam voor vuur. Omdat een tonderzwam alleen smeult en niet brand, werd hij eenmaal als smeulende zwam meegenomen om op andere plaatsen vuur aan te maken.

Kastanje boleet
Kastanje boleet

Tijdens de paddenstoelen speurtocht zien we meer dan twintig kleinere en grotere exemplaren zoals de grote stinkzwam, de tonderzwam, roestvlekzwam, biefstukzwam, de kastanje boleet, de vermiljoenzwam en de dennenvoetzwam. Een leuke en leerzame ochtend zo alles bij elkaar. Inmiddels is het ook lunchtijd geworden.

Grote stinkzwam
Grote stinkzwam

Iets verder op zit Châlet Helenaheuvel waar we nog mooi kunnen genieten op het terras van de heerlijke herfstzon. Toch bijzonder om eind september nog op het terras te kunnen eten. De heide is inmiddels uitgebloeid, maar het uitzicht is er niet minder om.

Chalet Helenaheuvel

Plaats een reactie