Vogels spotten op Texel

Vandaag meteen een vroegertje want we gaan vandaag een dagje naar Texel. Thuis hebben we al kaartjes gekocht voor de boot. Reserveren blijkt niet te kunnen, maar ook niet nodig te zijn.

Vanaf onze bestemming is het 40 minuten rijden en we arriveren keurig op tijd voor de boot van 9.30. Het is maar een klein stukje van 20 minuten varen. 

Om 13.30 hebben we onze vogelspot excursie in De Cocksdorp. Voor die tijd dus tijd om een beetje Texel te verkennen. De eerste stop is bij Oudeschild. De vissershaven van Texel. Hier liggen de boten klaar om met toeristen op zoek te gaan naar zeehonden of te gaan vissen naar garnalen etc. 

Oudeschild
Oudeschild

Naar de andere kant van het eiland is het 30 minuten rijden. Op internet had ik gezien dat het gezellig zitten is bij Kaap Noord. Ook hier hebben we weer mazzel en hebben we nog net een plekje. De dame in de bediening is alleen dus is het terras maar deels gevuld. 

De Cocksdorp

We hebben ook vandaag weer uitzicht op de zee. Wat een mazzelaars zijn we toch! We laten ons de lunch goed smaken en zijn nog meer dan op tijd voor de excursie die hiervandaan een paar minuten rijden is.

Lunch bij Kaap Noord

Bij de vogelexcursie zit ook de huur van een top verrekijker inbegrepen. Die blijken laten 1700 en 2300 te kosten, wat een geld! Maar wel van enorme toegevoegde waarde blijkt tijdens de excursie want nu kunnen we de vogels wel goed bekijken. 

Vogelspot excursie
Vogelspot excursie

We gaan op stap met Bob, een zeer bevlogen, vogelaar. Hij draait zijn hand niet om voor het vragenvuur aan vragen dat we op hem loslaten. Erg interessant! Zo dacht ik altijd dat vogels gingen overwinteren in verband met het weer. Dat blijkt iets anders te zitten. Ze vertrekken naar het zuiden omdat ze hier het voedsel niet meer kunnen vinden wat ze altijd eten zoals wormpjes en garnalen. 

Vogelspot excursie

Voor eerste vogels klimmen we een flinke dijk op. Maar dat is zeker de moeite waard. We zien een flinke groep lepelaars. Met de geleende verrekijker hebben we al een mooi zicht, maar met de twee grote kijkers die mee zijn lijkt het of je de vogels bijna kunt aanraken. Echt prachtig!

Vogelspot excursie

Bij de volgende stop hebben we een super bijzondere waarneming namelijk de zwarte ibis. Die komt eigenlijk niet voor in Nederland en wordt maar een keer in de vijf tot tien jaar op Texel gezien. Echt super veel mazzel dus voor ons!

We zien verder een hoop meer reguliere vogels zoals de wulp, diverse meeuwen soorten en eenden, de torenvalk, kiekendief, kluut, rosse grutto, tureluur, groen pootruiter, goudplevieren, steenloper, watersnip en de kleine zilverreiger. 

Na een bijzondere middag met een super leuke excursie rijden we voldaan terug naar de boot. En vervolgens naar Schoorl. Bij de Zilte Zoen eten we nog een heerlijke maaltijd met uitzicht op de Schoorlse duin. Bijzonder hier zijn de toetjes waarmee je je eigen mini dessertmenu samen kunt stellen.  Al met al weer een heerlijke dag zo met elkaar met bijzondere waarnemingen. 

Plaats een reactie