Op naar Lille

Tjeetje dan gaat het vandaag toch echt gebeuren! We gaan weer een keer naar het buitenland! Door corona is Irene na een paar dagen Genève met Hèrel niet meer in het buitenland geweest. En voor Irwin was dat vorig jaar januari naar Bonaire met Conny en Walter. Niet dat we iets te klagen hebben, maar we hebben er stiekem toch wel heel veel zin in!

Gelukkig laten de werkzaamheden het toe dat we al om 10 uur kunnen vertrekken. Met natuurlijk veel te veel spullen, maar daar zijn we inmiddels ook aan gewend en zo lang het maar in de auto past. Lille is bij ons vandaan 3 uur rijden dus als het meezit zijn we met de lunch in Lille. Onderweg rijdt het allemaal goed door. Er is wel aardig wat vrachtverkeer op de weg, maar we hebben geen vertragingen. De wegen in België blijven toch altijd bijzonder. Op de doorgaande weg komen we zelfs op enig moment stoplichten tegen op de autoweg.

Rond 13 uur parkeren we de auto in de parkeergarage vlak in de buurt van het hotel. Het schijnt dat deze “maar” 14 euro per dag is dus dat is een meer dan schappelijk bedrag voor een parkeerplek midden in de stad. We zijn nog te vroeg om in te checken dus wel laten de spullen in de auto liggen en zoeken een terras op midden op het Grand Place. Daar ervaren we meteen hoe punctueel de Fransen om gaan met de corona maatregelen. Ik moet meteen mijn app laten zien dat ik voldoe aan de corona eisen. Dus of een vaccinatie hebben gehad, of in de afgelopen maanden corona gehad hebben of een negatieve testuitslag hebben gehad. En dit dus zelfs op het terras buiten. Wel een prettig idee. Ook is het hier wel verplicht om in binnen gelegenheden (dus in een restaurant, winkel, hotel, museum etc.) een mondkapje om te hebben. De afstanden onderling zijn weer wat minder groot dan de 1,5 meter en dat is hier 1 meter. De regels zijn verder vergelijkbaar. En er wordt goed opgelet en gehandhaafd. Ook zie ik mensen die elkaar er op aanspreken dat ze hun mondmasker op moeten doen als ze een winkel in gaan. Overal wordt ook aangegeven dat je een boete krijgt als je je niet aan de regels houdt. Duidelijk verhaal gewoon dus doen.

Maar goed, terug naar de lunch. De menukaart is in de vorm van een QR code. Die scan je en vervolgens kun je de kaart op je mobiel lezen. Wel zo hygiënisch want zo hoef je niet met z’n allen de kaart vast te houden. We kiezen voor regionale gerechten. Irwin kiest het omelet met Franse kaas en ik kies voor mosselen met maroilles kaas. Erg smakelijk. Over de mosselen wordt de soort camembert kaas verdeeld waardoor ze een lekkere pittige smaak krijgen. Na de lunch gaan we inchecken bij ons hotel dat hier ook vlakbij is. Het hotel en de kamer zijn helemaal prima in orde en zijn een mooie uitvalsbasis naar de verschillende delen van de binnenstad.

Vervolgens gaan we op verkenning in het oude deel van de binnenstad van Lille. Dit zijn allemaal leuke kleinere straatjes met bekende, maar zeker ook onbekendere winkels. Er zijn ook heel veel specialiteiten winkels zoals een winkel met alleen maar visconserven (zoals zalmmousse en sardine mousse), de zalm traiteur en de winkel met tientallen soorten honing. En ook de liefhebbers van chocolade kunnen hier hun hart ophalen met alle delicatessen winkels. We bekijken er alvast een paar, maar morgen gaan we zeker nog verder struinen. Ook de straatjes met de verschillende oude geveltjes zijn super schattig. Voor mij is het zo’n 15 jaar geleden dat ik voor het laatst in Lille was, maar het heeft voor mij nog steeds eenzelfde soort schattigheid.

Lille

De kathedraal is ook open voor een bezoek. Ondanks dat de kerk ook katholiek is, is de binnenkant redelijk sober. Het glas in lood is erg mooi en met name de gevel van marmer aan de voorzijde is heel bijzonder. Als je buiten de kerk bent, dan zie je er weinig bijzonders aan, als je binnen bent en de zon schijnt er door heen dan straalt de wand bijna. Erg mooi en bijzonder om te zien.

Kathedraal in Lille

Natuurlijk mag een ijsstop bij Gelato & Coffee niet ontbreken en ik begrijp van Irwin dat die zeker de moeite waard is. Dus wie weet komen we hier morgen zo maar nog een keer terecht.

Na onze eerste verkenning brengen we de spullen naar de hotel kamer en lezen we nog wat. En daarna is het tijd voor een volgende bijzondere ervaring. Tijdens de voorbereidingen hadden we namelijk gelezen over een restaurant dat perfect voor ons is: La Luck. Je kunt er namelijk eten ook de hele avond spelletjes doen. Natuurlijk is het even afwachten wat voor spelletjes er dan daadwerkelijk zijn. Het restaurant ligt wat buiten het centrum op 15 minuten lopen en we zouden er dan ook zeker niet zo maar langs zijn gelopen als we er niet van op de hoogte waren geweest.

De spellenkast van La Luck

Voor 5 euro per persoon mag je de hele avond gebruik maken van de spellen uit de kast die inderdaad goed gevuld is. Er zijn lichtere, meer party spellen, maar ook zwaardere strategische spellen. Omdat de tafel waar we aan zitten wel wat klein is, besluiten we voor de wat kleinere, bekende spellen te gaan. Want een nieuw spel leren met Franse spelregels van iemand die niet super goed Engels spreekt, slaan we toch maar even over. We spelen 7 Wonders het Duel en later ook Welcome to. De meneer probeert ons nog een ander soort spel uit te leggen, maar die slaan we toch maar even over. Leuk is ook dat als je klaar bent met het spel ze aan je tafel komen om te vragen wat je nu wilt spelen en dan ook suggesties doen en je dingen uit willen leggen als je dat natuurlijk zelf ook wilt.

Daarnaast is het eten ook super in orde. We hebben niet heel veel honger, maar de kaas en worst plank is heel goed gevuld en divers met voor ons beiden lekkere dingen en het dessert smaakt ook goed. Ze zijn met name op Fransen gericht want de menukaart (hier van papier dus ook corona en eten proof) is alleen in het Frans. Maar met een paar woorden die we herkennen komen we er prima uit. Als we afrekenen blijkt dat La Luck ook eind van het jaar een vestiging opent in Amsterdam dus daar willen we dan zeker ook een keer heen. We moeten wel weer wennen aan de hoeveelheid mensen in het restaurant. En met een spelletje erbij wordt er best wat geluid zo door iedereen bij elkaar gemaakt. Wel is het een fijn idee dat iedereen die binnen is de corona app heeft moeten laten zien, want ook hier wordt daar goed op gelet.

Dan is het tijd om weer richting hotel te gaan. Het is nog gezellig druk op straat en het plein met de verschillende terrassen ziet er ook gezellig uit zo met de verlichting. Maar we besluiten toch maar lekker naar de kamer te gaan. Wie weet komt er morgen nog van.

Plaats een reactie