Spoleto

Op naar Spoleto vandaag! Met een afstand van iets meer dan 30 kilometer van Spello is dat een half uur rijden. In de boekjes had ik gelezen dat er flinke hoogteverschillen in de stad zijn en dat deze met roltrappen te overbruggen zijn. Maar het is allemaal nog veel bijzonderder dan verwacht. We parkeren de auto in P3 en direct vanuit de garage komen we uit bij een plattegrond met allerlei tussenstops die we kunnen maken. We kijken een enorme lange gang in, een soort tunnel met loopbanden die langzaam omhoog gaan. Het is een soort Schiphol maar dan zonder ” mind your step” aan het einde van de band :-).

De eerste stop is een koffie stop op piazza mercato. Daarna door naar boven naar het enorme viaduct. Vanaf de autoweg hadden we dit al gezien. Via een mooie panorama route kunnen we genieten van het weidse uitzicht en het aquaduct. Helaas is het niet meer mogelijk om er over heen te gaan. Misschien ook maar beter met onze hoogtevrees:-). Ook maken we een selfie op ongeveer dezelfde plek waar Walter en Conny 2 weken geleden stonden. Erg grappig!

We gaan nog wat verder omhoog richting het fort en dalen daarna af richting de Dom. Op het plein van de Dom wordt een film of serie opgenomen dus we moeten heel stil zijn. Geen idee waar het over gaat, maar het is een serieuze bedoeling. De acteurs hebben iemand bij zich die achter hub aanloopt met een paraplu ter bescherming tegen de zon. Zeker bij de commissaris oogt dat imponerend. De kerk is voor Italiaanse begrippen redelijk sober, daardoor oogt hij wel weer een stuk lichter.

We dwalen nog wat verder door de verschillende straatjes. Helaas zijn bijna alle winkels dicht. Geen idee waarom. Voor zover wij weten doen de Italianen niet aan de maandag ochtend sluiting zoals we die in Nederland kennen. Mogelijk was er gisteren een feestdag waar ze nu nog van bijkomen? Daardoor is de stad helaas wel een beetje saai en weinig levendig. Volgens mij zitten er juist ook allemaal leuke keramiek winkels. Maar goed het is zoals het is.

We lunchen bij een van de betere restaurants van Spoleto. Ook hier waren we zonder Tripadvisor niet terecht gekomen. Het blíjft toch erg handig! Met name het voorgerecht, allemaal kleine hapjes, is bijzonder opgemaakt en erg smaakvol. Voor Irwin zijn ijsje van vandaag lopen we terug naar piazza mercato. Op een van de hoeken van het plein zit namelijk de pistacheria. Deze winkel heeft zijn pistache ijs het wereldkampioenschap gewonnen. In de meeste ijszaken is er een soort pistache ijs. Hier zijn er wel 5. De prijswinnaar wordt natuurlijk getest en het smaakt inderdaad naar echte nootjes. Hoewel Irwin het erg smakelijk vindt, blijft zijn voorkeur toch bij het citroen en donkere chocolade ijs :-). Onze trip door de stad zit er op voor vandaag en via de rolbanden gaan we terug naar onze auto. De stad ligt inderdaad enorm verspreid over de hoogte en het is dus makkelijk om vandaag 3x mijn trappendoel (10 stuks) te halen:-).

Via mooie uitzicht wegen rijden we terug naar Spello en de rest van de dag relaxen we met een boek en een spelletje. ‘s Avonds gaat Irwin nog een blokje om door Spello.
Italië - Spoleto
Italië - Spoleto
Italië - Spoleto

Plaats een reactie