• Nabeschouwing Italië

  Wat is Italië toch een heerlijk land. Ik heb er bijna drie maanden lang elke dag van genoten! We hadden ons van te voren voorgenomen om de sabbatical ook te gebruiken om ‘te zijn’ en tot rust te komen. Nou, daar is niks van terecht gekomen. Vrijwel elke dag zijn we op pad geweest. Dagen die van te voren maar kort leken ‘over een uurtje of drie zijn we wel weer terug’ bleken toch eigenlijk altijd hele dagen omdat we zo veel moois tegen kwamen en er zo veel te doen is.

  De cultuur en de geschiedenis is zo aanwezig in het straatbeeld. En niet alleen in de beroemde steden als Florence, maar zelfs elk klein gehuchtje. Daar waar we in Nederland wel geschiedenis hebben maar de bijbehorende gebouwen bijna niet meer hebben omdat we alles met hout bouwden, lijkt in Italië elk gebouw minimaal een paar eeuwen oud.

  En het eten … zo lekker. De producten die gebruikt worden zijn gewoon zo goed van kwaliteit. Wat je ook neemt, je kan er van uit gaan dat het goed, vers en lekker is.

  Ook de natuur is heel mooi in Italië. We waren er van april tot juli, maar wat was het groen. Veel mogelijkheden om te wandelen (goed voor mijn kuitspier omdat niks vlak is) en mooie tochtjes te maken zoals de meren links en boven het Gardameer.

  Is dan alles halleluja in Italië? Zeker niet! We kunnen maar niet wennen aan de middagsluiting van 13 tot 16 uur. Zo onhandig, zeker als toerist. En eigenlijk elk restaurant gaat pas rond 20 uur open. Wij Hollanders die gewend zijn aan 18 uur eten kunnen daar moeilijk aan wennen. En de wegen, wat zijn die slecht! Ik denk dat ik na die 10.000 km in Italië nieuwe banden voor mijn auto moet hebben.

  Maar juist deze zaken maken de charme van Italië. Het is nog zo authentiek, je bent echt op bezoek bij ze en daar van harte welkom, maar je moet je wel aan hun regels aanpassen. Momenteel zijn we in Kroatië. Daar is het het tegenovergestelde, ze passen zich helemaal aan aan de toeristen. Alle authenticiteit is weg (behalve als je het binnenland in gaat).

  Ik hou van Italië en hoop er nog vaak te komen!