• Het oude huis

  Zoals de meeste van jullie weten heb ik (Irwin) van mijn 2e tot mijn 4e in Italië gewoond. Mijn ouders gingen hier heen vanwege het werk van mijn vader. We woonden in een mooi huis aan het Gardameer in het plaatsje Rivoltella, precies tussen Sirmione en Desenzano aan de zuidkant van het meer. Het dorpje zelf is klein, maar eerdergenoemde plaatsen zijn natuurlijk de bekendste plaatsen. Ik heb er goede herinneringen aan en altijd een soort van thuiskom gevoel gehouden als ik in Italië kom. En een belangrijke reden voor mij om met Irene langere tijd naar Italië te gaan tijdens onze sabbatical.

  Mijn ouders hebben destijds het huis gehuurd. Het lag vrij tussen weilanden en boerderijen, op 1 km afstand van het meer. Sinds ons vertrek nu zo’n 41 jaar geleden hebben er, vanwege familieperikelen, geen mensen meer gewoond in het huis. Voor mij was het 17 jaar geleden dat ik er voor het laatst langs gegaan was. Toen was het huis al niet meer in goede staat. Vandaag ga ik samen met Irene kijken of we het huis kunnen vinden en of het er nog staat.

  Het huis staat nog wel, maar in een bedroevende staat. Het is echt een bouwval geworden. Het is dat de muren van steen zijn en nog staan. Maar alle kozijnen en ramen zijn kapot en ook de rest ziet er niet meer uit. Eeuwig zonde! Het was zo’n mooi huis. De vrije ligging is er niet meer, ondertussen zijn er vele (mooie) huizen om heen gebouwd en het huis valt daarmee volledig uit de toon. Wel zal er af en toe iemand langs gaan om de tuin een beetje bij te houden, want het was niet overwoekerd. Ik ben over het hekje geklommen n heb een rondje om het huis gelopen. Wat zou het mooi zijn om ooit het huis te kunnen kopen en te herbouwen.

  Daarna richting het meer gelopen waar mijn ouders vroeger met mijn kleine broertje Jurgen en mij, wij allebei met zwembandjes, liepen om te gaan spartelen in het meer. Het strand was mooi opgeknapt en er was zelfs een restaurantje waar we nog even gezeten hebben om wat te drinken en mijn voeten te laten drogen na even een stukje het water ingegaan te zijn.

  Voorafgaand aan het bezoek zijn we naar Sirmione geweest. Gelukkig is het nog geen hoogseizoen dus we konden vlakbij parkeren en hoofden niet over de hoofden te lopen. Wat is het toch een schattig dorpje. Na een rondje gelopen te hebben over het schiereiland hebben we nog lekker geluncht midden in het dorp. En natuurlijk kon een bezoek aan de lekkerste ijsjeszaak van het dorp niet ontbreken (Cremeria Bulian di Marchetti Massimiliano). En er zijn veel ijsjeszaken daar. Naast citroenijs dit keer (gekonfijt) gemberijs genomen. Was een verrassende maar heerlijke smaak. Een echte aanrader.

  Irwin & Jurgen klein Italie